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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
24/05/2022 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RIBEIRO, T. S.; SCRAMIN, J. A.; RODRIGUES, J. A. S.; BERNARDES FILHO, R.; COLNAGO, L. A.; FORATO, L. A. |
Afiliação: |
RUBENS BERNARDES FILHO, CNPDIA; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; LUCIMARA APARECIDA FORATO, CNPDIA. |
Título: |
13C ss-NMR Singular value decomposition and fitting for sorghum proteins conformation elucidation. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Polímeros, v. 32, n. 1, e2022009, 2022. |
Páginas: |
6 p. |
ISSN: |
1678-5169 |
DOI: |
10.1590/0104-1428.20210082 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Kafirins, water-insoluble proteins from Sweet Sorghum BR501 grains, have been an alternative to prepare edible coatings for food due to their hydrophobic character. In this work, the secondary structures (SS) content of reduced (SSr) and unreduced (SSu) kafirins were determined by 13C solid-state-NMR spectroscopy using areas of carbonyl peak. The SS elucidate by fitting the signal with the Lorentzian function shows 56% and 59% of α-helix and 40% and 12% of β-sheet structures for SSr and SSu, respectively. The SS also were elucidated by a Singular value decomposition- SVD method shows 55% and 49% of α-helix and 12% and 8% of β-sheet structure for SSr and SSu, respectively. Since SVD does not depend on the operator and has higher correlation coefficients for α-helix (0.96%) and β-sheet (0.91%), it is a reliable method to quantify the SS of insoluble proteins using the 13C NMR signal. |
Palavras-Chave: |
13C NMR spectroscopy; Kafirin; Secondary structures proteins. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143402/1/P-3C-ss-NMR-Singular-value-decomposition-and-fitting-for.pdf
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Marc: |
LEADER 01652naa a2200253 a 4500 001 2143402 005 2024-01-23 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-5169 024 7 $a10.1590/0104-1428.20210082$2DOI 100 1 $aRIBEIRO, T. S. 245 $a13C ss-NMR Singular value decomposition and fitting for sorghum proteins conformation elucidation.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a6 p. 520 $aKafirins, water-insoluble proteins from Sweet Sorghum BR501 grains, have been an alternative to prepare edible coatings for food due to their hydrophobic character. In this work, the secondary structures (SS) content of reduced (SSr) and unreduced (SSu) kafirins were determined by 13C solid-state-NMR spectroscopy using areas of carbonyl peak. The SS elucidate by fitting the signal with the Lorentzian function shows 56% and 59% of α-helix and 40% and 12% of β-sheet structures for SSr and SSu, respectively. The SS also were elucidated by a Singular value decomposition- SVD method shows 55% and 49% of α-helix and 12% and 8% of β-sheet structure for SSr and SSu, respectively. Since SVD does not depend on the operator and has higher correlation coefficients for α-helix (0.96%) and β-sheet (0.91%), it is a reliable method to quantify the SS of insoluble proteins using the 13C NMR signal. 653 $a13C NMR spectroscopy 653 $aKafirin 653 $aSecondary structures proteins 700 1 $aSCRAMIN, J. A. 700 1 $aRODRIGUES, J. A. S. 700 1 $aBERNARDES FILHO, R. 700 1 $aCOLNAGO, L. A. 700 1 $aFORATO, L. A. 773 $tPolímeros$gv. 32, n. 1, e2022009, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Registros recuperados : 15 | |
1. | | RIBEIRO, T. S.; MIRANDA, M. M. P.; SCRAMIN, J.; FORATO, L. A. Análise da conformação de proteínas de reserva do sorgo sacarino por RMN de 13C no estado sólido. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 4., 2012, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2012. p. 141. Editores técnicos: João de Mendonça Naime, Lucimara Aparecida Forato, Maria Alice Martins, Ladislau Marcelino Rabello, Rubens Bernardes Filho. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 56)Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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5. | | BIANQUINI, T. S.; FLORENCIO, C.; FARINAS, C. S.; RIBEIRO, T. S. Studies of enzymatic hydrolysis of sugarcane bagasse pre-treated by steam explosion. In: WORLD CHEMISTRY CONGRESS, 46; REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 40; GENERAL ASSEMBLY IUPAC, 49., 2017, São Paulo. Sustainability & Diversity through chemistry: technical papers. São Paulo: Sociedade Brasileira de Química, 2017. Não paginado.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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6. | | RIBEIRO, T. S.; SCRAMIN, J. A.; RODRIGUES, J. A. S.; BERNARDES FILHO, R.; COLNAGO, L. A.; FORATO, L. A. 13C ss-NMR Singular value decomposition and fitting for sorghum proteins conformation elucidation. Polímeros, v. 32, n. 1, e2022009, 2022. 6 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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7. | | MIRANDA, M. M. P.; SCRAMIN, J.; RIBEIRO, T. S.; RODRIGUES, J. A. S.; BERNARDES FILHO, R.; FORATO, L. A. Análise da conformação de proteínas de reserva do sorgo sacarino por RMN de 13C no estado sólido. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 121-123 Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. CD-ROM. Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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8. | | BIANQUINI, T. S.; ROCHA, I. A.; GARCIA, R.; FARINAS, C. S.; COLNAGO, L. A.; RIBEIRO, T. S. Estudo de Porosidade da Celulose do Bagaço de Cana-de-Açúcar pré-tratados por Hidrólise Ácida e Processo Hidrotérmico usando RMN-DT. In: JORNADA BRASILEIRA DE RESSONÂNCIA MAGNÉTICA, 14., 2016, Vitória. Mini-Cursos em RMN: resumos. [Rio de Janeiro]: AUREMN, 2016. p. 60-61.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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9. | | GIROTO, A. S.; CAMPOS, A. de; PEREIRA, E. I.; RIBEIRO, T. S.; MARCONCINI, J. M.; OLIVEIRA, C. R. de. Photoprotective effect of starch/montmorillonite composites on ultraviolet-induced degradation of herbicides. Reactive and Functional Polymers, [S. l.], v. 93, p. 156-162, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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10. | | RIBEIRO, T. S.; MARQUES, M. R. H.; PEREIRA, F. M. V.; SCRAMIN, J.; CORREA, T. R. A.; COLNAGO, L. A.; BERNARDES FILHO, R.; FORATO, L. A. Aplicação da ressonância magnética nuclear no domínio do tempo e análise exploratória de peras revestidas com filmes a base de zeínas In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 6., 2012, Fortaleza. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação; Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. p. 105-107. Editores: Maria Alice Martins, MOrsyleide de Freitas Rosa, Men de Sá Moreira de Souza Filho, Nicodemos Moreira dos Santos Junior, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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11. | | GIROTO, A. S.; VALLE, S. F.; BORGES, R.; COLNAGO, L. A.; RIBEIRO, T. S.; JABLONOWSKI N. D.; RIBEIRO, C.; MATTOSO, L. H. C. Revealing the Structure Formation on Polyglycerol Citrate Polymers - An Environmentally Friendly Polyester as a Seed-Coating Material. Polymers, v. 15, 4303, 2023. 16 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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12. | | BIANQUINI, T. S.; FLORENCIO, C.; GARCIA, R. H. S.; COLNAGO, L. A.; CECCATO-ANTONINI, S. R.; CARMO, M.; TELES, J.; FARINAS, C. S.; RIBEIRO, T. S. Time domain NMR spectroscopy as a fast method for probing the efficiency of biomass pretreatments for second generation ethanol production. Biomass and Bioenergy, v. 142, a. 105734, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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13. | | ROLIM, F. R. L.; SANTOS, K. M. O. dos; BARCELOS, S. C. de; RIBEIRO, T. S.; CONCEIÇÃO, M. L. da; OLIVEIRA, M. E. G. de; MAGNANI, M.; QUEIROGA, R. de C. R. do E. Avaliação in vitro do potencial probiótico de queijo coalho caprino adicionado de Lactobacillus rhamnosus. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE MICROBIOLOGIA E HIGIENE DE ALIMENTOS, 12.; IAFP's LATIN AMERICAN SYMPOSIUM ON FOOD SAFETY; SIMPÓSIO INTERNACIONAL ABRAPA DE SEGURANÇA DE ALIMENTOS, 13.; SYMPOSIUM OF THE INTERNATIONAL COMMISSION ON FOOD MYCOLOGY, 2014, Foz do Iguaçu. Proceedings ... São Paulo: Blucher, 2014. p. 431-432.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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14. | | SILVA, P. F. da; RIBEIRO, T. S.; GOMES, B. F.; SILVA, G. T. S. T. da; LOBO, C. M. S.; CARMO, M.; OLIVEIRA, C. R. de; BERNARDES FILHO, R.; ROTH, C.; COLNAGO, L. A. Miniaturized carbon fiber paper electrodes for In situ high resolution NMR analyses. Analalytical Chemistry, v. 94, 2022. 15223–15230Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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15. | | ROLIM, F. R. L.; SANTOS, K. M. O. dos; BARCELOS, S. C. de; EGITO, A. S. do; RIBEIRO, T. S.; CONCEIÇÃO, M. L. da; MAGNANI, M.; OLIVEIRA, M. E. G. de; QUEIROGA, R. de C. R. do E. Survival of Lactobacillus rhamnosus EM1107 in simulated gastrointestinal conditions and its inhibitory effect against pathogenic bacteria in semi-hard goat cheese. LWT - Food Science and Technology, v. 63, n. 2, p. 807-813, Oct. 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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